Betydning av samiske navn på kartet

Tilfeldig utsnitt av kartet over Sør-Varanger, skjermdump fra Norgeskart.no
Tilfeldig utsnitt av kartet over Sør-Varanger, skjermdump fra Norgeskart.no

De fleste som har vært på tur med kart og kompass i Sør-Varanger vet at det er mange samiske stedsnavn, både på vann, elver, daler og fjell. De samiske stedsnavn er ofte beskrivelse av landskapet - og hvis en forstår navnene så kan det gi ekstra informasjon om terrenget og stedene. 

Når en skal ut på tur, eller planlegger tur, så er kartet en viktig informasjonskilde til å forstå terrenget og finne turmål og hvordan en kommer dit.

Men det er en informasjonskilde på kartene som mange som ikke får utnyttet, og det er den informasjonen som ligger i de samiske stedsnavnene. De samiske stedsnavn er ofte beskrivelse av landskapet - og hvis en forstår navnene så kan det gi ekstra informasjon om terrenget og stedene, noen ganger gjør det det lettere å finne frem, og for søkende og naturinteresserte er det også fint å vite hva navnene betyr.

Gunnar Reinholdsen, ved hjelp av Sverre Østerbøl, har påbegynt en liste over samsike ord som kan være nyttig å kunne om du skal på tur i Sør-Varanger. Listen kan suppleres, så send oss gjerne samiske ord du ønsker å vite betydninge av. Tusen takk for kjempegod jobb, Gunnar!​​​​​​​

Betydningen av samiske navn på kartet
Betydningen av samiske navn på kartet

Skrevet av Marie Sommernes 12. januar 2022